Sukkermaur info

Info om sukkermaur finner du her: En svart jordmaur kalles også en sukkermaur. På grunn av søtsuget liker de søt mat. Om våren kommer de inn i hus på jakt etter mat, men disse trenger ikke å bekjempes. Hvis du finner sukkermaur i hjemmet ditt i februar, er det sannsynlig at du har et problem du må løse. Du kan bruke disse tipsene til å identifisere og bekjempe sukkermaur.

En svart jordmaur finner raskt alt som er søtt og lager travle maurstier. Denne oppførselen indikerer at sukkerholdig forgiftet åtemiddel gir god kontrollsuksess. Når maur lever innendørs, er denne metoden spesielt effektiv.

Utseende på sukkermaur

Et stort antall meitemarkarbeidere er vanligvis små (3-5 mm lange), svarte og svarte i fargen. På deres lengste antenneledd kan du se at de har hår. Som flygende maur i juli og august er dronninger dobbelt så store som arbeidere og danner store svermer.

Finnes det en bestand av svart jordmaur i Norge?

Svartjordmaur / sukkermaur finnes ofte i lavtliggende deler av Sør-Norge. Plantene er vanligvis hjemmehørende i hager og trives i semi-naturlige og menneskepåvirkede habitater. Utenfor bor de nord i Trøndelag og opp til det.

Dette gjør sort jordmaur

Svartjordmaur bygger vanligvis reir utendørs i jord, sand eller råttent tre. Ofte er inngangen til reiret under en stein. Steinen varmes opp av solen om dagen og holder reiret på en behagelig temperatur også om natten. Se mer Når hekkematerialer for uthuling av reir er myke, kan jordmaur slå seg ned innendørs.

Honningdugg fra bladlus tjener som mat for svarte jordmaur fordi de elsker søtsaker. Søt mat er lett tilgjengelig for dem innendørs. I tillegg legger de til noen små dyr til dietten. Maur strømmer til en matkilde i det øyeblikket de oppdager spor av lukten. Siden jordmaur vanligvis konsentrerer aktiviteten sin på bare én eller noen få matkilder, får stiene deres mye trafikk.

Den svarte jordmauren svermer på sensommeren. Dronningene klipper av vingene og leter deretter etter et passende hekkested, gjerne sammen med en annen dronning. Etter etableringsfasen vil dronningene kjempe og bare én vil leve. Dronningen blir mor til alle de andre maurene i reiret, og hun kan leve i over 20 år. I løpet av våren og sommeren vokser reiret etter hvert som flere maur kommer inn i kolonien. Det er mulig for svarte jordmaur å ha samfunn som inkluderer opptil 10 000 medlemmer.

Slik kan sukkermaur skade

Svartjordmaur sees ofte innendørs i Norge når været begynner å bli varmere. Så lenge reiret er utenfor huset, gjør de ingen skade utover å være irriterende. De kan imidlertid ødelegge myke materialer som råtnet tre eller isoporisolasjon hvis reiret bygges innendørs. Uskadet treverk gnages vanligvis ikke av svart jordmaur. I løpet av juli-august kan store svermer av svart jordmaur med vinger ses inne i bygårder og hus. Svermen oppleves som problematisk når den oppstår, men venter du noen dager vil svermen være over. Det er også viktig å være klar over at store mengder flyvemaur innendørs ofte er et tegn på at et reir er inne i selve bygningen.

Hva kan du gjøre for å unngå svarte jordmaur?


Her er råd fra Skadedyrhjelp. De er en naturlig del av hagene våre, så det er vanskelig å unngå dem. Når du observerer at maur bygger reir inne i hjemmet ditt, eller at store mengder maur kommer inn i huset hver vår, prøv å gjøre husets omgivelser mindre egnet som hekkeområder. Utleggere eller betongplater lagt på sand kan være utmerkede hekkeplasser. På den annen side, hvis sanden erstattes med grus, vil forholdene være mindre gunstige, og antallet maur vil avta.

I tillegg er det lurt å redusere vegetasjonen nær huset samt å legge netting over ventilasjonsluker i første etasje. Pass på å tette sprekker eller hull i grunnmuren.

Å sprøyte kjemikalier for å drepe jordmaur er ikke en klok handling, da kjemikaliene kan skade miljøet, mennesker og andre dyr.

toremyklebust